Ha 2020 nem is volt az veled, de te jövőre is légy kedves!

Mint mindig, most is megállíthatatlanul közeledik az aktuális év vége. A visszatekintés 2020-ra egyelőre csupa kérdés.

Mi a manó is volt ez?! Vagy még tart? És mi jön? Január 2-től majd újra bejárunk és „visszaáll” az élet? Újra haladhatunk a tervek szerint? Nem igazán. Egyáltalán: melyik terv szerint?

Na, de haladjunk szépen sorban.

Idén nagyon érik az ünnepekkel érkező évvégi pihenés, a kikapcs ideje. Vajon jobban lemerültek az elemeid, kevesebb a tartalékod, mint máskor?  Ez persze attól is függ, hogy az év nagy részében otthon voltál-e, otthonról nyomtad-e a home office felállást, és attól is, hogy a nem várt körülmények okozta változás mennyire illeszkedett a te helyzetedhez, személyiségedhez, személyes és szakmai körülményeidhez.

Elárulom: semennyire. 2020-ban te illeszkedtél.

Alakítottad magadat a helyzethez, ruganyosítottad magad, igyekeztél kihozni belőle azt, amit csak lehetett. Nos, ha idáig eljutottál, erre a játékmezőre léptél, mindenképp elismerés jár, megilletnek a bónusz pontok!

1665fd36-b186-4d31-b7dd-b17b0c6b615f.jpeg

Hogy alakult idén a jólléted a fontos dimenziókban? A fizikaiban? Kevesebbet mozogtál? Sikerült új aktivitást beépítened a fenekestől felforgatott életedbe? És mentálisan? Ki tudtál kapcsolni 10-12 óra telefonálást és laptopozást követően? Két, Zoom-okkal, Teams-mítingekkel teli nap között? Érzelmileg? Volt, aki felsegítsen, mikor elestél, volt, akit felsegíthettél, ha elesett? Voltál legalább 10 nap szabin úgy hogy közben nem lógtál folyton a céges e-mailjeiden és nem hívtak naponta 5-10 alkalommal? A szakemberek szerint ugyanis ennyi zavartalan idő legalább kell ahhoz, hogy az agyunk  érdemben kikapcsolhasson és a testünk átállhasson a „holiday” üzemmódra.

Persze az újratervezés újratervezésének, majd elengedésének évében lehet hogy ez így, ebben a formában nem valósult meg. Hányszor is kellett újragondolnod a következő hetedet, hónapodat, negyedévedet? Szinte egész évben ezt csináltuk: „Ha ez így lesz/bejön/ha lehet/feloldják/mehetek, stb... , akkor ezt és ezt eddigre tudom megcsinálni.” Az egyetlen gond ebben a mondatban azzal a fránya kis „ha” szócskával van. Mert a „ha” sokszor „nem” lett, sok mindent felforgatott és korábban elképzelhetetlen helyzetek alakultak valósággá.

Lehet hogy az éves/féléves tervezés idején még szépen felépített terv/koncepció létezett határidőkkel, kulcs mutatókkal, de a megvalósítás idején szinte minden csak attól függött, milyen jól tudsz forgószélben mozgó célpontra lőni, és újratervezni, vagy épp elengedni a tervezés kényszeredet. Mennyire tudtál rugalmasan és a helyzetből a maximumot kihozva igazodni, akár naponta változó környezetben. Kellett nekünk az agilitás (rugalmas alkalmazkodás), meg a reziliencia (ellenállóképesség) fontosságát emlegetni lépten-nyomon! Tessék, megkaptuk a lehetőséget, hogy kimaxoljuk! A turbulencia csak nem hagyott  alább. Ha elvesztetted a munkádat, talán kétségek gyötörtek, hogy elég jó vagy-e ... ezzel bizony nem voltál egyedül.

Az biztos, hogy idén nagyon kevesek mondhatják azt, hogy „... ez engem nem érintett”.

Egy ilyen kusza, fura időszakban, amikor sokunkat megérintett, vagy esetleg földhöz is vágott a forgószél, még fontosabbá vált, hogy feltápászkodjunk, majd terpeszállásba helyezkedve igyekezzünk jó stabilan megállni, és ellentartani hátunkat a szélnek.

Hogy gyorsan, kedvesen, de határozottan tudassuk a környezetünkkel, hol vannak a határaink, mi OK és mi nem fér bele. A határaink meghúzásához persze az szükséges, hogy felismerjük a valódi igényeinket. (erre visszatérek egy külön cikkben). Hogy öngondoskodjunk, amennyire csak tehetjük, hogy töltsük a szeretet tankunkat, hogy tartalékoljunk, mert a nullára lemerülve még ahhoz is tölteni kell, hogy egyáltalán megmozduljunk, bekapcsoljunk.

Az idei események tükrében még mélyebbre hatolhat a lelkünkbe az a gondolat, ami nemrég egy kávézóban jött szembe felirat formájában (persze csak képről): „Lehet, hogy most épp egy olyan ember mellett állsz, aki minden tőle telhetőt megtesz, hogy szét ne essen.

Bármit is teszel ma, LÉGY KEDVES!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.skillbandit.com/api/trackback/id/tr5916329678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása