Szünet, aztán folytatjuk...

Mit érdemes tennünk, ha állást keresünk, és azt tapasztaljuk, hogy az ünnepek kellős közepén a posztolt lehetőségek, újonnan megjelenő állások csökkennek, a hirdetők, munkaadók pedig lassabban reagálnak?

Rob Kim, a British Columbia University stratégiai karrier-tanácsadójától származnak a következő tippek. Rob azt javasolja,

tekintsünk mi is úgy erre az időszakra, mint ahogy a profi sportolók a két szezon közti időszakra: fordítsuk saját épülésünkre! Persze nem csak álláskeresőként és nem csak most fordulhatunk rá ezekre.

Érdemes megfontolni, megpróbálni alkalmazni néhányat ezek közül:

Újratöltődés, regenerálódás

Az autót is meg kell tankolnunk, ha messzire szeretnénk eljutni vele. Biztos hallottad már te is : „...túlságosan lefoglalta a vezetés, így elfelejtett tankolni... ”

Új készség fejlesztése

Ezzel sosem állhatunk le. Erről szól Carol S.Dweck fejlődési szemlélet elmélete is (erről bővebben később és egy másik posztban is írok majd). Alább azt is sorra vesszük, melyek azok a soft skillek, amik iránt biztos hogy nagy lesz az igény jövőre. Érdemes tehát ezek fejlesztésére, elsajátítására szánnunk az időnket, energiánkat.

Összpontosítás konkrét stratégiákra

pl. régi kollégákkal, barátokkal kapcsolatfelvétel, vagy a LinkedIn bemutatkozó profil csiszolása.

Év végi visszatekintés, rendszerszemlélettel

Mit tanultam meg idén? Mit kellett legyőznöm? Milyen sikereim voltak? Hogy építhetek ezekre a tanulságokra? Azaz,

hogy lehetek még tudatosabb?


Vagy egy másik szempont szerint rendszerezve: (angolul START STOP CONTINUE)
a) Mi az, amit nem csináltam, de kellene (elkezdeni),
b) mi az amit jó lenne abbahagyni,
c) mI az ami jól működött, bevált, érdemes folytatnom, építenem rá?


Ezt a gyakorlatot akár a fogadalom tétel helyett is jó szívvel ajánlom! Végezhető önállóan, önreflexiós módon, vagy akár párban egy olyan partnerrel akivel erős a bizalmi kapcsolatod. Hiszen a cél az, hogy fülön csíphesd a tanulságokat, és nem az, hogy kivetíts egy vágyott képet, akár magadról, akár a helyzetedről.

Melyek lesznek a garantáltan keresett soft skillek 2021-ben, szakmától függetlenül?

Bizonyos soft skillek fejlesztése és számonkérése a szervezetek, vállalatok oldaláról az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap jövőre. Az alkalmazkodókészség, az ellenállóképesség, vagy a társas és érzelmi intelligencia megkérdőjelezhetetlenül a legfontosabbak közé tartoznak.

Alkalmazkodókészség, agilitás

Ha valamit a koronavírus okozta káosz megmutatott, az egész biztosan az, hogy egy nagyléptékű változás is milyen hirtelen következhet be. A munka világában a 2020 januárban még normálisnak, megszokottnak vélt munkakörnyezet sosem nem lesz többé ugyanolyan. Még akkor sem, ha a társas érintkezési korlátozások enyhítését követően biztos, hogy lesz majd -és kell is - némi visszarendeződés a tényleges irodai munkák felé és nem marad mindenki home office-ban, aki most onnan „tolja”.

A ló egyik oldaláról nagyon hirtelen estünk át a másikra. Ez a hirtelen átesés mindenképpen hasznos volt abból a szempontból, hogy bebizonyosodhatott: mennyivel több mindent lehet „megoldani”, intézni, szervezni távolról, online jelenléttel, mint ahogy azt „békeidőben” gondoltuk. Biztos olyanok is sokan vannak, akiknek nem csak a munkavégzés helyszíne, hanem a munkaköre is jelentősen, gyorsan, és különösebb hosszas tervezés nélkül, hirtelen változott meg, vagy alakult át, esetleg bővült új feladatokkal.

Továbbra is nagy lesz az érdeklődés azok iránt, akik gyorsan alkalmazkodnak új helyzetekhez, képesek megtanulni új feladatok hatékony elvégzését, elsajátítani új ismereteket. Érdemes tehát ezt a képességet akár tudatosan is fejlesztenünk, csiszolnunk.
Fura, de az alkalmazkodókészség fejlesztéséhez egy másik soft skillen, az ellenállóképességen keresztül vezet az út. 

Reziliencia - ellenállóképesség

Na itt már kicsit mélyebbre kell ásnunk. Az ellenállóképesség fejlesztésének egyik kulcs eleme, hogy szembesülünk és szembe nézünk a félelmeinkkel. Itt most nem arra gondolok, hogy valaki fél a magasban, vagy iszonyodik a kígyóktól... Inkább ilyesmikre: Vajon miért kerülöm el folyton azokat a helyzeteket, ahol gyorsan és egyedül kell döntenem? Mi lehet az oka hogy ennyire félek a hibázástól? Ezek segíthetnek abban, hogy ne csak túlélők legyünk, hanem élvezzük is, amit csinálunk, főleg úgy, hogy az esetleg gyakran még változik is.

Fejlődési szemlélet (más szóhasználattal: növekedési szemlélet)

Carol Dweck egy egész könyvet írt erről (Carol S. Dweck: Szemléletváltás – HGV könyvek). A kulcsgondolat itt az; hogyan tekintünk a hibázásra, arra, ha valami nem sikerül. Akár egy ártatlannak, semlegesnek tűnő szócska is óriási szemléletbeli különbséget tud közvetíteni:

A rögzült szemléletű ember pontot tesz a nem sikerült mögé.Ezt mondja illetve gondolja:

Nem sikerült. Pont. Ennyit tudok. Ez bizony kudarc.”

A fejlődési szemlélettel rendelkező mit mond? „Nem sikerült ... még.” Azaz: 

újra próbálom, ez csak egy állomás, átmeneti állapot. Többször, másképp, gyakrabban megpróbálom, hogy sikerüljön.”

Vagyis ő energiát tesz bele. Óriási különbség, érdemes kipróbálni, hogy odateszed azt a „még” szót, ha legközelebb azon kapod magad, hogy lemondóan gondolsz, vagy cselekedsz. Persze ezt az energiát is ésszel érdemes azért beletenni, egyáltalán nem kell mindig mindent tovább próbálni, „rugózni” rajta. Ez elsősorban a számunkra fontos dolgokra értendő, azokra, amibe energiát tudunk és akarunk is beletenni.

Kreativitás, innovációs készség

Az üzleti stratégiák alakításához, módosításához ez is elengedhetetlen volt idén. Alap törvényszerűség az, hogy minden alkotás kétszer történik meg: először fejben (ez a terv), másodszor a fizikai valóságban. Nem tudod létrehozni azt, amit meg sem tudsz fejben alkotni/álmodni. Ahhoz pedig, hogy fejben meg tudjunk alkotni bármit, nyitottság és kreativitás szükséges. Az emberi találékonyság szükséges ahhoz, hogy új terméket, új szolgáltatást, új munkamódszereket találjunk ki, és valósítsunk meg.

Ebből következően a kreativitás, a találékonyság krízishelyzetben, és az újjáépülés időszakában kiemelkedő szereppel bírnak. A kreativitás fejlesztéséhez pedig a szokásaink, gondolkodási sémáink megváltoztatásán át vezet az út.

Szóval... ha valaki úgy érzi,

nincs dolgom a következő két hétben”

nyugodtan böngésszen a fentiek közül!

(Fotók: Ben Sweet  Paul Skorupskas  Erik Mclean Edu Lauton)

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.skillbandit.com/api/trackback/id/tr716359828
süti beállítások módosítása